Den litterära föreningen Brage, där Levi (som då ofta använde signaturen "Varg i Veum" när han skrev i tidningen) blev en av förgrundsgestalterna, anordnade också fester. För att variera underhållningen skrev Levi lustiga historier som framfördes på dialekt.

När han i 22-årsåldern började på tidningen Nerikes Allehanda visade sig verser på dialekt gå hem hos en annan tidnings läsare. I Karlstads-tidningen dök det ibland upp små underfundiga verser på värmländska under signaturen "Akson" (Det var Fröding som gömde sig bakom den).

Levi som redan hade lite erfarenhet av sånt skrev ihop en sorglig men komisk dikt på Närkemål till Nerikes Allehanda som han kallade "Ja ä så lässen".

Dikten är en bonddrängs beklagan över att en annan tagit hans flicka och "Jeremias i Tröstlösa" fick passa som signatur.

Levi fortsatte använda signaturen i tidningen och han höll till en början hemligt (till och med för tidningen) vem det egentligen var som skrev. Dikterna fick ofta en lite sorglig vändning på slutet och det passade ju "Jeremias i Tröstlösa".


forts. >>

 

 

 

 Tidningen Nerikes Allehandas
adress var i slutet av 1800-talet på Örebro Teater. Tidningen trycktes en gång i veckan och hade fyra sidor.
Här började Levi Rickson som elev 1:a juli 1890. Han fick fast anställning 1891, och var kvar på redaktionen till den 1 maj 1916. Nästan hela sin tid på Nerikes Allehanda bodde han i Tybble, först i en mindre byggnad på gården, sen i övervåningen i gårdens huvudbyggnad.

*
"Jeremiasstugan" som flyttats och finns att se i Wadköping, är huset där Levi bodde och stod ursprungligen i Tybble.